Hållbarhet hos Bilia

Hållbarhet hos Bilia

Världen förändras ständigt och Bilia behöver förändras med den. Därför har hållbarhetsfrågorna de senaste åren integrerats i allt större utsträckning i Bilias verksamhet. Vår affärsidé är att genom omtänksamhet och stolthet skapa en hållbar affär genom att erbjuda attraktiva och innovativa helhetslösningar för den mobila människan. Detta görs inte bara för att ge mervärde för våra kunder, utan även för att vi ser hållbarhet som en viktig del i vår affär. Vår affärsidé låter oss växa samt bidra till de stora samhällsförändringar som sker i världen.

Ansvar om miljö och klimat

Som företag har vi ett ansvar att minska vår egen påverkan på klimatet och planetens resurser och bidra till att kunderna kan minska sin. Bilia jobbar med FN:s globala mål i Agenda 2030 utifrån ett integrerat ledningssystem. Vi arbetar systematiskt med kvalitets och miljöfrågor och större delen av Bilias verksamhet är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Arbete pågår med att kartlägga hur vi påverkar och påverkas av hållbarhetsfrågor, samt påverka våra leverantörer att ta ett större ansvar enligt vår Code of Conduct. Klimatberäkningar enligt GHG-protokollet har vi gjort sedan 2019, och under 2023 utvecklade vi klimatrapporten till att vara betydligt mer omfattande i Scope 3.

Cirkulär affärsmodell – ett mer hållbart sätt att göra affärer

En grundpelare i vårt hållbarhetsarbete är Bilias cirkulära affärsmodell. Den cirkulära affärsmodellen erbjuder kunden hjälp med allt från köp av ny eller begagnad bil, försäkringar, tillbehör, service, skadereparation och hyrbil till demontering och återvinning. Så påverkar och påverkas Bilia av cirkulär ekonomi:

  • Design - Bilia påverkas av bilarnas design i allt från att skapa nöjda kunder till att kunna demontera och återanvända begagnade bildelar. Vi ser att detta ger oss ett unikt och brett perspektiv när det kommer till bilens livscykel.

  • Förlänga livscykeln - Genom att hjälpa kunder via service och skadereparation kan vi vara med och förlänga bilarnas livslängd. Bilia satsar på områden inom MobiliaCare såsom glasreparationer, begagnade reservdelar, m.m.

  • Tillvarata värdet - Bilia har en lång historia av att sälja begagnade bilar och vi ser det som en självklar del i vårt cirkulära affärsmodell för att möjliggöra en längre användning av bilen genom nya ägare. Vi erbjuder även hyrbilar som i sin tur möjliggör en användning av bilen vid behov så att nyttjandet blir mer effektivt.

  • Avfall som resurs - Förvärvandet av bildemonteringar och den ökade användningen av begagnade reservdelar, ser Bilia som viktiga områden. Vi vill utveckla den svenska och norska marknaden till att bli mer cirkulära, men även materialåtervinna det som inte återanvänds tillsammans med våra avfallsentreprenörer.

  • Helhetstänk - Bilia är en aktör i en stor och komplex värdekedja. Vi ser en ökad efterfrågan på cirkulära lösningar och samarbetar med olika intressenter via nätverk och forskningsprojekt. Detta gör det möjligt för att bidra till utvecklingen men även ta lärdomar, vilket gör oss bättre förberedda för framtiden.

biliacom_affarssnurran_900x900.png

Miljö – och kvalitetscertifieringar

Våra egna verksamheter

I Sverige är moderbolaget Bilia AB och dotterbolagen Bilia Group AB, Bilia Personbilar AB, Bilia Center Metro AB, Bilia Center Auto, Allbildelar Försäljning i Huddinge AB, Jönköpings Bildemontering (JB), Ecris, Söderbergs samt Olofssons certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001. I Norge är dotterbolaget Bilia Personbil AS, Toyota Bilia AS, Bil1Din Skage och Bil1Din Østlandet certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Hos samarbetspartners

Vi har höga krav på våra samarbetspartners som förväntas uppfylla kraven i ISO 9001 och ISO 14001. När vi ingår avtal med leverantörer ställer vi även krav mot de tio principerna i FN:s Global Compact.

 

Socialt ansvar och medarbetare

För Bilia är det viktigt att ha en inkluderande arbetsmiljö. Alla anställda, oavsett bakgrund, ska inkluderas i verksamheten, känna sig delaktiga och arbeta på samma villkor. Grundläggande är att Bilia står på en stabil värdegrund som är införstådd hos alla anställda och att det finns en god arbetsmiljö med tydliga och transparenta strukturer för att hantera eventuella utmaningar eller konflikter. Vår väg till framgång är ett starkt ledarskap och medarbetarengagemang som bygger på engagemang, kompetens, äkthet och respekt. Tillsammans skapar vi en inkluderande miljö där var och en känner sig uppskattad för den man är och där man får bekräftelse för sitt arbete. Vi är övertygade om att en arbetsplats som utgörs av kollegor med olika erfarenhet, kunskap och bakgrund har positiva effekter på såväl arbetsmiljön som företagets lönsamhet.

Jämställdhet berikar

Bilia strävar efter att vara en jämställd organisation, där både män och kvinnor finns representerade inom samtliga yrkesgrupper. Vi är övertygade om att en jämnare könsfördelning har positiva effekter på såväl arbetsmiljön som lönsamheten men inom branschen finns ett underskott på kvinnor. Bilia har därför utarbetat en speciell rekryteringspolicy med regelbunden uppföljning, arbetar aktivt med lönekartläggning och jämställdhetsplan och håller samtalen om rekrytering levande.

Kompetensutveckling för alla

Samtliga medarbetare ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sin roll. Genom regelbundna medarbetarsamtal med närmaste chef får varje medarbetare möjlighet att diskutera sin roll i företaget och lyfta önskemål om förändring, tankar och idéer kring hur man kan ta större ansvar eller ta sig an andra typer av arbetsuppgifter. Bilia genomför löpande skräddarsydda utbildningar riktade mot målgrupper med olika utbildningsbehov och befattningar.

Samarbete med skolor

En utmaning Bilia står inför är säkerställande av framtida kompetens. Mot den bakgrunden genomför Bilia samverkansprojekt med svenska motortekniska gymnasieskolor och erbjuder studenter praktik- och lärlingsplatser. Bilias vision är att erbjuda branschens bästa elevprogram och under 2021 har elevprogrammen tagit in 400 elever i Sverige och Norge.

Balans i livet

För att arbetet ska fungera behöver hela livet fungera. Bilia vill ha en långsiktig och hållbar relation med våra medarbetare. Därför strävar vi efter att vara lyhörda och tillsammans med den enskilde medarbetaren hitta lösningar som ska gynna såväl medarbetaren som företaget.

Vi arbetar även aktivt för att främja välmående och trygghet genom hälsofrämjande program, friskvårdsbidrag, gemensamma friskvårdsaktiviteter och utbildning inom hälsa och ohälsa. Bland annat uppmuntrar Bilia till deltagande i Grenserittet, ett cykelevent där alla medarbetarna i Sverige och Norge är inbjudna att delta. Bilia har i flera år varit sponsor i Grenserittet och bjuder medarbetare på deltagande i loppet, boende, mat vid målgång, middag och afterbike på kvällen.

AR19-20_1J3B2005_HR_low_2.jpg

Ansvar för mänskliga rättigheter och antikorruption

Bilia arbetar för hållbara affärer och hållbara medarbetare och stödjer därför internationellt erkända mänskliga rättigheter samt normer och initiativ för god affärsetik.

Konkurrens på lika villkor

Bilia har god kännedom om de regler som finns kring konkurrens på lika villkor och bedriver verksamhet på ett sätt som är förenligt med konkurrenslagstiftningen i samtliga länder där vi verkar. Bilia har tagit fram och implementerat en konkurrenskod som alla medarbetare ska följa. Den interna Code of Conduct utbildningen som genomförs av alla medarbetare hanterar bland annat konkurrensregler.

Nolltolerans mot korruption och mutor

Inom Bilia är det nolltolerans mot korruption och mutor. Genom uppförandekoden tar vi tydligt avstånd ifrån korruption och mutor och arbetar för hållbara affärer. Bilia har via attestordning, uppförandekod, internrevisioner och visselblåsarsystem implementerat rutiner för att motverka och förhindra korruption och mutor. Det har inte uppdagats något fall av korruption och mutor i verksamheten.

Visselblåsarsystem

Alla Bilias medarbetare och leverantörer kan anonymt rapportera överträdelser av uppförandekoden eller andra missförhållanden i ett externt digitalt visselblåsarsystem. Under året har anmälningar hanterats enligt policyn och bedöms antalsmässigt vara på en normal nivå för jämförbara bolag.

 

Arbete för en mer hållbar värdekedja

Arbete med leverantörer och underleverantörer uppströms

Bilia är del av en värdekedja och har därmed ett ansvar att påverka leverantörer och underleverantörer att förbättras utifrån olika hållbarhetsperspektiv. Störst påverkan har vi genom våra inköp av bilar. Fordonsindustrin har långa leverantörsled från råvaruutvinning till biltillverkare som tillverkar och monterar ihop bilar. Bilia har liten möjlighet att påverka långt bak i värdekedjan. Vi har därför valt att samarbeta med bilvarumärken som har höga hållbarhetsmål och tydliga ambitioner då vi ser att det ger Bilia störst möjlighet att bidra till att skapa en mer hållbar fordonsindustri.

När det kommer till leverantörer utöver våra biltillverkare har vi större möjlighet att påverka. Bilia har infört en koncerngemensam uppförandekod för leverantörer som omfattar områden som mänskliga rättigheter, antikorruption, miljö m.m.. Bilia har även en koncerngemensam inköpspolicy för att lyfta fram hållbarhetsaspekterna vid tecknande av både centrala och lokala avtal.

Arbete med leverantörer och kunder nedströms

Då allt fler elbilar produceras ser vi en förflyttning av klimatpåverkan från nyttjandet till tillverkningen av bilen. Detta gör att vi väljer våra bilvarumärken med omsorg då bilens design och produktion spelar stor roll i hållbarhetsarbetet. Men alla har inte råd att köpa elbilar och i sin tur sker fossildrivna bilars påverkan på klimatet i samband med nyttjandet av bilen. Därför arbetar Bilia med behovsanalyser för att hitta de mest lämpade bilarna utifrån våra kunders förutsättningar. Minskad klimatpåverkan kan dessutom göras genom försäljningen av HVO och etanol, men även genom tillsättande av AdBlue i nyare dieselbilar.

Ett viktigt moment i bilens livscykel är omhändertagandet av den förbrukade bilen. Via Bilias bildemonteringar finns vi med i detta skede och kan arbeta för mer cirkulära flöden. Här hoppas vi på en växande efterfrågan på begagnade delar från både företag och privata kunder. Förutom lägre miljöpåverkan är begagnade bildelar bra för plånboken då de kostar mindre. Sista steget i livscykeln är materialåtervinning där våra avfallsentreprenörer är en viktig part för att ta tillvara på så mycket material som möjligt.

Läs mer om

Våra hållbarhetsmål

Läs om hur vi bidrar till FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Läs mer
Våra hållbarhetsmål

Mål och strategi

Hur vi skapar värde för våra kunder, våra mål och hur vi planerar att växa framöver.

Läs mer

Vår hållbarhetsrapport

Läs mer
Vår hållbarhetsrapport